2019-12-04 10:45Pressmeddelande

Silversmide för nybörjare – så kommer du igång

Silversmide för nybörjare

Guld- eller silversmide – vad ska jag välja?

Silversmide är traditionellt ett hantverk där man skapar större skulpturala föremål som till exempel kannor, skålar och ljusstakar. Den korrekta definitionen av silversmide är skapandet av föremål genom att forma silver med hjälp av hammare och städ, medan guldsmide till större del handlar om att gjuta och göra små detaljer som steninfattningar i smycken. Det rör sig alltså om två olika tekniker, men idag har dessa sammanblandats. Det många syftar till när de pratar om silversmide idag är egentligen guldsmide i silver.

Silversmide är alltså en bra start även för de som är nyfikna på guldsmide. Med tanke på guldets pris kan det också vara en god idé att börja jobba i silver för att lära sig grunderna. Så, hur går det då till om man vill lära sig smida i silver? kurser.se frågade Sigbritt Mann, expert på silversmide, om hennes bästa tips för nybörjare.

Silversmide för nybörjare – steg för steg

Innehållet i en silversmideskurs kan variera beroende på kursens upplägg och kursledarens erfarenhet, men det här är den ungefärliga utvecklingskurvan om du går en kurs eller lär dig hemma.

1. Börja (lagom) litet!

En ring är ett lagom litet föremål att börja med för att lära sig grundteknikerna i silversmide. Ett för litet föremål kan bli för svårt, precis som för stora föremål. När du gör en ring får du öva på att böja, hamra, löda ihop och jobba med din precision för att få rätt storlek. Du kan även göra ett halssmycke, ett hänge, där du sågar ut formen som du sedan filar till, hamrar och formar. Med de två föremålen har du gått igenom många av de bastekniker du behöver för att kunna gå vidare.

2. Skala upp!

Vill du gå vidare med silversmidet kan du nu skala upp storleken på de föremål du skapar. Du kan till exempel göra ett armband för att få lite mer material att jobba med. Är du inte intresserad av smyckestillverkning kan du göra en liten skål eller en liten ljusstake. Ju större föremål desto större risk – får föremålet plats i handen är det en lagom storlek att jobba med i detta steg!

3. Lika som bär

Öva på detaljkänslan genom att skapa två likadana föremål. Som till exempel två likadana örhängen. Att för hand skapa två föremål som är identiska kan vara svårt, men likadana är gott nog! Det kan dock kräva en del övning.

4. Löda, löda, löda

Träna på lödning! Många upplever att lödning är svårt. Därför är det viktigt att öva. Med tiden kan man göra längre och längre lödningar. En liten ask som är stor som en gammal femkrona är en lagom storlek att öva lödningar på. Du kan även öva genom att löda ihop två delar till en.

5. Flera delar i större format

Jobba med flera delar och gå upp i format! Tänk dig att du har en plåt och vill göra en bägare i formen av ett glas med raka kanter. Du får öva på att forma plåten till högre former genom att hamra den. Här kan du även göra en skål som är lite högre och smalare, så småningom kanske en vas. Då krävs det ofta att någon visar hur man gör.

Är silversmide svårt?

Det behöver inte vara det! Du kan göra väldigt många fina saker som är väldigt enkla. Det går att hitta något som passar på alla olika nivåer. Det är det som är fördelen med silversmide. Det är stort och brett och det finns alltid något att lära sig!

Silversmide och smyckesdesign?

Är du specifikt intresserad av smyckestillverkning och vill lära dig skapa egna smycken är det guldsmide du ska satsa på. Det kan låta kontraintuitivt, men för att skapa smycken i silver är det guldsmidets tekniker du ska lära dig. I guldsmidet lär du dig bland annat göra steninfattningar som lämpar sig bättre för smyckestillverkning.

Hitta en kurs i silversmide – Sigbritts tips inför val av silversmideskurs

– Utgå ifrån vad du helst vill lära dig. Det kan också vara en god idé att se vad kursledaren har för bakgrund. Kursledarens erfarenhet är ofta talande för vilket fokus kursen kommer att ha. Alla som kallar sig silversmed ägnar sig inte åt just silversmide, utan har kanske en guldsmidesbakgrund. I de fallen får du förmodligen lära dig mer om just smyckestillverkning. Kurserna kan vara olika beroende på vem man går hos. För en del spelar det kanske inte någon roll, men för dig som vet vad du vill lära dig är research bra, säger Sigbritt Mann.

Silversmide hemma – här är verktygen du behöver

  • Gasollåga. Många som börjar med tex en flamberingsbrännare.
  • Lödkol och lödtegel.
  • Lod. Ett silver som man smälter in i skarvar, just lodet är blandat med andra metaller så det får en lägre kokpunkt.
  • Fluss till lödningen. Ett material som används för att silvret inte ska oxidera under lödningen.
  • Pincetter (lödpincetter). Tex en storknäbb som håller ihop sig själv och en vanlig pincett.
  • Syra att lägga silvret i efter lödning. Går att använda vanlig citronsyra som man köper i affären.
  • Andra verktyg som filar, hammare och städ.

Många som börjar vill gärna använda så små verktyg som möjligt. De små verktygen får man tyvärr dålig kontroll med då träffytan blir så liten. Oftast är det bättre att börja med lite större verktyg för att byta till mindre när man har en bättre teknik.

Kurstips:

Silversmide – intensivkurs på helger

Silversmide – intensivkurs långhelg

Silversmide – intensivkurs sommar


Om Kurser.se

kurser.se är Sveriges största söktjänst för fritidskurser och en samlingsplats för hundratals kursarrangörer. Vår affärsidé är att hjälpa kursarrangörer att hitta kursdeltagare och våra besökare att hitta rätt kurs. Varje månad letar runt 200 000 besökare efter fritidskurser hos oss. Bakom kurser.se står Keystone Education Group.


Kontaktpersoner

Gabriel Seidel
PR-specialist
Gabriel Seidel