2018-11-29 12:30Pressmeddelande

7 sätt att väcka din kreativitet

7 sätt att väcka din kreativitet

Kreativitet är precis som motion – om du inte underhåller den så försämras den. Kreativitet är inte heller något du föds med eller utan. Och tur är väl det för det innebär att du har alla möjligheter att öva upp denna eftertraktade egenskap. Känner du att din kreativitet har falnat? kurser.se tipsar om sju enkla saker du kan göra för att väcka kreativiteten till liv igen.

1. Hitta din inre motivation

Att vissa människor föds med en ‘kreativ ådra’ är en vanlig missuppfattning. En som identifierar sig som kreativ har sannolikt använt sin kreativitet så pass mycket att den blivit en naturlig del av dem, medan andra tryckt undan den eller inte lärt sig att förvalta sina kreativa tankar. Kreativitet bygger på tre saker: kunskap inom ett område, inre motivation och kunskap om olika kreativa processer som kan användas som verktyg för att tänka i nya banor. Du kan alltså övertyga dig själv om att du är en kreativ person och utmana dig själv till att hitta kreativa lösningar – där har du din inre motivation.

2. Radera dina negativa tankar

Den värsta kreativitetsdödaren av dem alla är negativa tankar. Tänk dig in i en situation där du sitter i ett möte med en grupp människor, ni blir ombedda att ta fram en lösning på ett problem. Hur går dina tankar? Om du direkt tänker att du inte är smart nog, att du inte har vad som krävs för att komma på rätt idéer, att alla andras idéer säkert är mycket bättre, då tänker du begränsande tankar. Lär dig att identifiera dessa tankar så kan du lättare avfärda dem när de dyker upp och istället använda din kreativitets fulla potential.

3. Vänta aldrig på en idé

Alla idéer är alltid inspirerade av något annat, de dyker inte bara upp ur tomma intet. Så vänta inte på att det ska ‘komma till dig’ utan kasta dig ut och låt dig inspireras av andra. Omskapa och gör något eget utifrån något som redan existerar. Om du börjar i en ände kan den sedan utvecklas och kanske landa i något helt annat än din grundidé. Och det är det som är tanken! Att börja är att sätta igång din kreativa process.

4. Tvinga dig att göra något under tidspress

Det må låta hårt att du ska tvinga dig själv att kläcka en massa nya idéer på tid, men låt dig inte avskräckas! En vanlig övning är att du på en minut ska komma på så många idéer som möjligt och skriva ner varje idé på en post it-lapp. Inga idéer är dåliga, allt som ploppar upp i huvudet ska ut. Undvik att hamna i negativa tankebanor och skriv ut alla idéer du har – högt som lågt, realistiskt som urflippat. Här får hjärnan utrymme att leka och ta sig utanför ramarna. Gör det till en lek och det kommer bli lättare och lättare att komma in i ett kreativt tankesätt.

5. Skapa ett idébibliotek

Oavsett vad du vill inspireras inom kan ett idébibliotek fungera som en samlingsplats för dig att hämta inspiration från. Det kan vara idé-eggande konstverk, en moodboard över hur du vill inreda ditt hem eller en spellista med låtar som kan influera ditt skrivande. Samla allt du finner inspirerande på ett ställe så vet du var du ska kolla när kreativiteten behöver en boost.

6. Fyll på med nya intryck

Eftersom kreativitet till stor del handlar om att tänka i andra banor än vanligt kan du öva dig själv på att tänka och göra nytt. Det gäller stort som smått – ta en ny väg till jobbet, testa en ny maträtt, läs en bok, lyssna på ny musik, klä dig annorlunda eller varför inte prata med någon du inte pratat med tidigare? Utmana dig själv till att inte falla in i för många invanda mönster.

7. Ha tålamod

Förändringar kommer sällan över en natt så kom ihåg att vara snäll mot dig själv. När du väl ändrat ditt tankesätt börjar det riktiga jobbet att ändra ett invant beteende. Att öva upp sin kreativitet kan ta tid, men med rätt verktyg och en dos tålamod kommer du snart bli förvånad över vilka kreativa banor du kan tänka i.


Om Kurser.se

kurser.se är Sveriges största söktjänst för fritidskurser och en samlingsplats för hundratals kursarrangörer. Vår affärsidé är att hjälpa kursarrangörer att hitta kursdeltagare och våra besökare att hitta rätt kurs. Varje månad letar runt 200 000 besökare efter fritidskurser hos oss. Bakom kurser.se står Keystone Education Group.


Kontaktpersoner

Gabriel Seidel
PR-specialist
Gabriel Seidel