Det finns många fördelar med Youtube, som med en snabb genomgång i en video blir lättare att förstå. Istället för att ta dig till en fysisk kurs, som kanske varar i några veckor, får du informationen på några minuter. Och du kan befinna dig varsomhelst!
Trots många fördelar så finns det vissa brister i att lära sig genom YouTube istället för att gå en kurs. kurser.se har listat fyra anledningar till varför du borde gå en fysisk kurs i första hand!
Vissa problem kräver kanske inte en hel kurs för att lösa, då passar YouTube eller en enkel sökning på Google utmärkt. Däremot finns det mycket du får med dig från en kurs, oavsett om det är online eller i klassrum, som du inte kan få från en video på YouTube. Du kan exempelvis inte ställa några direkta frågor, eller be den personen som gjorde videon att stanna upp och förklara utförligare. Som bäst kan du lämna en kommentar och hoppas att personen återkommer.
Om du ska lära dig något via YouTube är det också viktigt att du vet exakt vad det är du behöver lära dig. Om du till exempel behöver göra något litet i Photoshop men söker på något alldeles för brett så kan du bli letandes i timmar. På en kurs får du möjligheten att fråga kursledaren precis det du behöver ha svar på.
Varifrån kommer informationen? Oftast finns det inga källor i YouTube-videos, vilket gör det svårt att avgöra om det du lär dig faktiskt stämmer. Professionella kurser är ofta kvalitetssäkrade, vad gäller innehåll och kursledare, och kan hänvisa till säkra källor. Genom att kolla på en YouTube-video blir det den enda källan du har.
Oavsett hur mycket vi kan lära oss genom YouTube, så är det osannolikt att det väger tyngre än en fysisk kurs – i alla fall på CV:t. Om du trivs på ditt jobb och inte har planer på att lämna inom en snar framtid, så visst, då kan det vara tacksamt att lära sig relevanta saker på YouTube. Däremot kan det vara bra att tänka på vad som går att sätta på CV:t och inte. Att du sett en hel video på YouTube ger inte samma meritvärde som att ha gått en kurs.
Du kan självklart föra diskussioner i kommentarsfältet, men på en fysisk kurs så finns det många fördelar med att kunna diskutera och hålla konversationer som skapar relationer. Även i online-kurser så får du möjligheten att använda dig av forum för att prata med klasskompisar eller din lärare. Kontakten är alltid öppen och du kan lita på att det som pratas om grundar sig i fakta. Möjligheten till professionella interaktioner är därför högre när du går en kurs än när du scannar kommentarsfältet på YouTube.
Detta utesluter absolut inte att YouTube är en fantastisk källa för att lära sig och ta del av information på. Nu när utbildningar och kurser går alltmer mot det digitala hållet så kan det till och med vara ett användbart verktyg, både för lärarna och eleverna.
Vill du lära dig små tricks i olika program, hur du spelar efter noter, hur du pocherar ett ägg eller hur du skapar kvalitativa filmer i mobilen? Kolla in dessa kategorier:
» Adobe
» Musik
kurser.se är Sveriges största söktjänst för fritidskurser och en samlingsplats för hundratals kursarrangörer. Vår affärsidé är att hjälpa kursarrangörer att hitta kursdeltagare och våra besökare att hitta rätt kurs. Varje månad letar runt 200 000 besökare efter fritidskurser hos oss. Bakom kurser.se står Keystone Education Group.