Pressrum

Följ kurser.se

Hälsan - största skälet till att äta vegetarisk mat?

Pressmeddelande   •   Okt 18, 2017 08:45 CEST

Enligt 129 svarande är hälsan och miljön de viktigaste skälen till att äta vegetarisk mat. Det visar en undersökning som kurser.se genomfört i syfte att ta reda på av vilka anledningar vi väljer att äta vegetarisk mat idag.

“Äter inte veg. riktigt varje dag, men ofta. Gör det med tanke på miljön och av hälsoskäl (gifter/bekämpningsmedel/antibiotika i maten).”

- Citat från deltagare i undersökningen


En stor majoritet äter vegetarisk mat idag

För att göra ett miljösmart matval tipsar bland andra Livsmedelsverket om att dra ner på köttkonsumtionen och äta mer grönsaker istället. Närmare 80% av de svarande i undersökningen anger att de tycker det är viktigt att äta vegetarisk mat av hänsyn till miljön. En lika stor andel äter också mycket vegetarisk mat idag.

Hälsan kommer i första hand

I enkäten är de svarandes åldrar jämt fördelade från 25-60+ och trots att en majoritet uttrycker att miljön är viktigt vid val av kost så är det hälsan som kommer i första hand. De svarande anger bland annat att de upplever att magen mår bättre av vegetarisk mat och att de tror på att äta en varierad kost.


Gamla vanor och köttätande familjer

Av de svarande som inte äter vegetarisk mat är de största argumenten att de helt enkelt inte vill sluta äta kött. I undersökningen fanns möjlighet att själv ange varför man inte vill, eller väljer, att inte äta vegetariskt. För många är det svårt att ändra gamla vanor eller knepigt att få hela familjen att vilja äta vegetarisk mat. Många anger också att de inte är helvegetarianer men att de försöker äta vegetariskt ibland.


“Jag försöker äta det en gång i veckan och få in det i familjens vanor för att varva med alla varianter”

“Jag vill äta mer vegetariskt men svårt när alla andra i familjen är köttätare allihopa”

- Citat från deltagare i undersökningen

Har du ambitionen att äta mer vegetarisk mat eller vill du bara lära dig mer om vegetarisk matlagning? Hitta en kurs här!

Kurser.se är Sveriges största söktjänst för fritidskurser och en samlingsplats för runt 400 kursarrangörer.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.