Pressrum

Följ kurser.se

5 tecken på att du är nära att gå in i väggen

Nyhet   •   Dec 09, 2019 08:47 CET

Är du nära att gå in i väggen? 5 symptom att se upp för

Hur känns det att gå in i väggen? Själva insjuknandet är ofta en långdragen process som kan te sig olika för alla, men det finns en del typiska tecken som ofta är gemensamma för de som drabbats av utmattningssyndrom. Nedan listar kurser.se fem av de vanligaste symtomen du bör se upp för så att du kan bromsa i tid.

1. Ditt minne sviktar

Kanske minns du inte vad du gjorde i helgen när kollegan frågar måndag morgon, kanske är du inte helt säker på att du låste ytterdörren imorse, eller kanske glömde du bort att gratta din mamma på födelsedagen i år igen. För en del går det så långt att de inte minns hur de tog sig hem från jobbet. Oavsett vad det gäller är det obehagligt när minnet inte fungerar som det ska, och det är en tydlig varningssignal på utbrändhet.

2. Du återhämtar dig aldrig

Hur mycket du än sover, vilar på soffan eller avbokar fritidsaktiviteter tycks du aldrig kunna varva ner ordentligt. Ett tydligt tecken på att väggen är nära är att du trots regelbunden vila aldrig riktigt återhämtar dig. Detta kan gälla såväl fysisk som psykisk återhämtning – ditt batteri tycks aldrig bli fulladdat, vad du än gör.

3. Ditt immunförsvar är ett minne blott

Hinner du knappt bli frisk från din senaste förkylning innan nästa är på intåg? Har du haft feber fler gånger än du kan räkna under det gångna året? Det kan tyda på att du håller på att bli utmattad. Den konstanta stressen leder till att ditt immunförsvar blir försvagat och du känner dig aldrig riktigt frisk.

4. Din stubin är kortare än någonsin

Om du är på väg att gå in i väggen är det inte ovanligt att du är lättirriterad och arg. Att missa bussen är plötsligt katastrof och att din sambo har glömt att tömma diskmaskinen är numera förenat med intensiv irritation, eller till och med ilska. Allt och alla är helt enkelt irriterande.

5. Din kropp säger ifrån

Tryck över bröstet, ljudkänslighet eller återkommande huvudvärk och yrsel – alla dessa är typiska fysiska utmattningssymtom som måste tas på allvar. Om du misstänker att du är på väg att gå in i väggen gäller det att vara uppmärksam på din kropps varningssignaler.

Hur undviker man att gå in i väggen?

Att gå in i väggen eller att diagnostiseras med utmattningssyndrom blir allt vanligare. Enligt KRY har antalet sjukskrivningar till följd av utmattningssymtom sexdubblats sedan 2010. För att detta ska minska gäller det att öka kunskapen kring vilka tecken och symtom man bör se upp för. Tyvärr uppmärksammas signalerna ofta för sent. Därför är det även viktigt att arbeta förebyggande med stresshantering och återhämtning.

Kurstips: Återhämtningsprogram – distans

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.