Pressrum

Följ kurser.se

Vegan eller stockholmsvegetarian - vilken är du?

Blogginlägg   •   Okt 12, 2017 08:00 CEST

Intresset för vegetarisk matlagning har ökat rejält de senaste åren. Allt fler väljer att äta vegetariskt av olika skäl. En del mår bättre och känner sig piggare av vegetarisk mat medan andra äter vegetariskt på grund av miljön eller etiska skäl. Säger någon att de är en vegetarian idag följs det nästan alltid av frågan “vilken typ av vegetarian är du?”. Här får du veta vilka som är de vanligaste varianterna inom vegetarianismen.

Vegetarian - Bara grönt på tallriken

Vegetarianer avstår från att äta alla animaliska produkter. Den kanske vanligaste missuppfattningen idag är att vegetarianer äter ägg- och mjölkprodukter men det stämmer inte.

Vegan - Mer en livsstil än ett kostval

Veganer äter precis som vegetarianer inga animaliska produkter alls. Skillnaden är att veganer avstår från alla former av bi-produkter från djur, som till exempel honung och gelatin. Som vegan använder man inte heller produkter som är gjorda av till exempel läder, ull och dun eller smink och andra skönhetsprodukter som är testade på djur.

Laktovegetarian - För mjölkälskarna

En lakto vegetarian äter, som namnet antyder, mjölkprodukter utöver sin vegetariska mat.

Ovo-vegetarian - För proteinjägaren

Om du väljer att inkludera ägg i din vegetariska mat är du en så kallad ovo vegetarian. Ägg innehåller mycket protein och anses vara ett superlivsmedel därför äter många vegetarianer fortfarande ägg. Här kan du läsa om äggets positiva effekter.

Lakto-ovo-vegetarian - Standardvegetarianen

Lägg till både ägg- och mjölkprodukter till den vegetariska maten och du har en lakto-ovo-vegetarisk kost. Det här är kanske den vanligaste typen av vegetarian idag. Att många väljer att lägga till ägg och mjölk i vegetarisk matlagning handlar ofta om att de upplever det svårt att hitta fullvärdigt vegetariskt protein.

Pescetarian - Den ökände Stockholmsvegetarianen

Pescetarian, stockholmsvegetarian eller fuskvegetarian. Kär vegetarian har många namn. En del tycker det är fusk att kalla sig vegetarian om man äter fisk och skaldjur ibland, som en pescetarian gör.

Flexitarian - När köttet blir en lyxvara

Att äta vegetarisk mat behöver inte innebära att man slutar helt med köttet. Som flexitarian har man kanske ett intresse för vegetarisk matlagning men inga ambitioner att sluta äta kött. Som flexitarian äter man alltså till stor del vegetarisk mat men äter kött vid vissa valda tillfällen.

Klimatarian - Miljöhjältarna

Är du, eller vill du bli vegetarian av hänsyn till miljön? Då kan du kalla dig klimatarian! Den här termen är inte så vedertagen men det blir desto vanligare att man äter vegetarisk mat av miljöskäl eftersom köttproduktionen står för en stor del av utsläppen av växthusgaser. Klimatarian är alltså ett ord du kan lägga till i ditt vokabulär.

Vill du lära dig mer om vegetarisk matlagning? Hitta en kurs här!

5 tips till dig som vill bli vegetarian

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.