Pressrum

Följ kurser.se

Så håller du virusen borta i vinter

Blogginlägg   •   Sep 28, 2017 13:30 CEST

Visst är det jobbigt när ett virus tar över ett annat? När alla hostar och snorar på tåget eller bussen? Var inte orolig! Denna guide kommer att stärka ditt immunförsvar och skydda dig från hemska baciller som är i omlopp. Om du vill lära dig mer kan du gå en kurs i kost och näringslära. Läs vidare för att undvika alla årstidsspecifika bacillusker! Skippa tabletterna och ät dig frisk!

Bekämpa förkylningen med vitlök, ingefära och honung

Vitlök stärker immunförsvaret samtidigt som den motverkar virusinfektioner genom sina antibakteriella ämnen. Ingefäran hämmar inflammationer och piggar upp en täppt näsa. Honung lenar din hals samtidigt som den är slemlösande och kan lindra hosta. Blanda ovannämda med hett vatten och lägg i en citronskiva som minskar svullnaden och ger dig en riktig vitaminboost. En juice på apelsin, ingefära och citron kan även vara bra för dig med förkylning eftersom motoren likt vitlöken är lätt bakteriedödande och slemlösande.

Sömn för att stärka kroppen

Vi använder sömnen för att återhämta oss. När vi inte får sova våra sex till nio timmar försämras immunförsvaret genom att produktionen av kortison ökar. Forskning visar att en natt utan sömn kan påverka ditt immunförsvar dramatiskt. Dessutom påverkas våra neutrofiler, som är en sorts vita blodkroppar, till att få försämrad försvarsförmåga. Personer som sover bra har dessutom lättare att hantera en infektion än en person som lider av sömnbrist.

Motion håller bakterierna borta

Träning i alla former gör immunförsvaret stabilt och en bra grundkondition är viktigt. Studier visar på att motion kan minska risken att bli sjuk med hela 18%! Om du har ett stillasittande jobb är det därför extra viktigt att du rör på dig. När du tränar är det bra om du får upp puls - det är då träningen ger bäst effekt. Ett bra tips är att du kan springa eller cyckla till och från jobbet - för att få träningen till ett naturligt inslag i din vardag.

Ät vitaminrik kost för att hålla dig frisk

Alla vitaminer stärker din kropp på ett bra sätt. Men speciellt gröna grönsaker stärker immunförsvaret avsevärt. Broccoli, grönkål och spenat hjälper till att förstöra infekterade celler i tarmen eftersom den gröna grönsaken innehåller kemiska föreningar samarbetar med kroppens vita blodkroppar. Citrusfrukter motverkar virus genom sin höga halt av Vitamin C. Bär är vitaminbomber som stärker din kropp. Blåbär fungerar speciellt för att stärka immunförsvaret då de är fyllda med både antioxidanter och vitaminer.

Klä dig efter väder - släpp inte in smittbovarna

Att bli nedkyld försämrar immunförsvaret. Det viktigaste att sätta på sig vid kyla är en mössa då den större andelen av kroppsvärmen går ut via huvudet. Det är även viktigt att inte gå ut med blöta kläder vid kyla. Så om du precis har tvättat håret och går ut i kylan utan mössa löper du större risk att drabbas av omkringdrivande virus. Det är även viktigt att dina skor är varma och har en högre klack som får dig längre från den kalla marken. Handskar är bra eftersom både dina händer, handleder, fötter och anklar också utsöndrar värme.

Slutligen - tvätta händerna ofta och undvik att vara nära personer som hostar och är snuviga, alltså de redan smittade. Drick mycket vatten och stressa inte. Om du följer råden kan du ha turen att inte drabbas av en långvarig förkylning och hålla dig frisk.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.