Pressrum

Följ kurser.se

Lär dig några båttermer inför båtsäsongen

Blogginlägg   •   Jun 07, 2017 09:06 CEST

Äntligen börjar båtsäsongen närma sig. Det är många av oss som gillar att komma ut till sjöss så fort vi får chansen. Kanske är du en av dem som planerat att skaffa båt till sommaren eller bara hänga med vännerna ut på en skärgårdstur. Oavsett anledning så hjälper den här guiden dig att få koll på några roliga och enkla båttermer. Är du ännu mer intresserad av att lära dig om båtar så finns det båtkurser i allt från segling till fartyg. Skepp och hoj!

Ta förarintyg för båt till sommaren

Akt – För – Stybord – Babord
Vi börjar med det mest simpla på en båt – de fyra olika sidorna. En båt kan ha många olika former och utseende, men en akt på en båt är alltid den bakre delen och för den främre delen. Från akten sett så kallas vänster sida på båten babord och höger sida stybord.

Skrov och Däck
Skrov kallas båtens sidor och botten. I skrov räknas inte inredning eller däck in. Skrov kan vara byggt av många olika material beroende på typ av båt. Däck är det som bildar golv och tak i båten. En båt kan ha flera däck där den översta benämns huvuddäck.

Lägg ankare
Ett ankare på en båt är till för att få båten att vara still, tillfälligt eller med permanent fästning i botten. Ankare kan ha flera olika utseende men alla har samma funktion. Ankaret sitter på något vis fast i båten och släpps med fördel ner en bit ifrån platsen du vill stanna på.

Använd fender som skydd
En fender har ofta formen av en cylinder och gjord av plats fylld med luft. Fender använder du mellan båtar eller mellan båt och kaj för att inte få skador på båten. Båtens fendrar hängs utmed skrovet.

Ta över rodret
Med hjälp av rodret styr du båten. Rodret är vridbart och för båten åt det hållet du vill åka. Rodret hittar du i båtens akt och finns i olika utförande beroende på båt.

Förtöj båten noga
Att förtöja är att säkra din båt när du ska lägga till vid en brygga eller liknande. Detta för att båten inte ska slitas när den ligger där. Ibland är förtöjningen fäst på båten och ibland på kajen. Förtöjningen är ofta rep eller vajrar. Dessa ska fästas i någon typ av stolpe eller annat som finns på bryggan.

Navigera dig fram
Att navigera handlar om att bestämma position, fart och åt vilket håll båten ska. Navigering är framförandet av båten. Att veta vart du är och vart du ska är centralt för alla som kör båt. Med hjälp av navigering kan du också styra båten i mörker.

Beräkna hastighet med knop
Knop är en enhet som beräknar hastigheten till sjöss. En knop är en nautisk eller så kallas sjömil, totalt 1852 meter. Om du ska navigera dig fram på sjön i sommar kan det vara bra att kunna navigera sig fram och använda knop för att mäta distans till målet.

Undvik sjögång
Sist men inte minst är sjögång som uppstår när vågorna på vattnet är så pass stora att de kan orsaka besvär för båten. Båten gungar mycket och sjögång blir det när en stark vind uppstår på öppna vattenytor. När sjögången inte är anmärkningsvärd används ordet smul.

Kanske vill du också lära dig sjömärken inför sommaren? Här kan du läsa mer om de vanligaste sjömärkena.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.