Pressrum

Följ kurser.se

Lär dig 15 olika yogasorter

Blogginlägg   •   Nov 14, 2017 09:15 CET

Är du sugen på att börja på en yogakurs men är lite förvirrad när det kommer till vilken sort? Lugn i stormen! Ta ett djupt andetag och läs vidare. Efter att ha tagit del av denna guide kommer du ha koll på de mest välkända yogaformerna. 

Se alla aktuella yogakurser här!

1. Kundaliniyoga

Kundaliniyoga, eller Laya yoga som yogaformen även kallas, kan användas i vardagen av alla oavsett ålder. Rörelserna är enkla och fokus ligger mer på intensiteten i andningen. I Kundaliniyoga handlar det om att bemästra sinnet.

2. Ashtanga yoga

Ashtanga yoga är den vanligaste yogaformen i Sverige. Den kan även ibland kallas för Power Yoga, då den är mer i västerländsk form och anpassad till vår livsstil. Ashtanga yoga är väldigt fysisk, dynamisk och idrottslig. Fysiskt krävande övningar kombineras med rörelse och avspänning med andningsövningar. Din rörlighet och smidighet ökar samtidigt som du stärker koncentrationen, ökar kroppskontroll och medvetenheten i sinne och knopp.

3. Hathayoga

Hathayoga är ett samlingsnamn för all typ av fysisk yoga. Därför kan en kurs med hathayoga vara både mer eller mindre fysisk beroende på läraren. Målet med denna typ av yoga är att hitta en balans mellan fysisk och psykisk hälsa.

4. Satyananda yoga

Satyananda yoga fokuserar mycket på reningstekniker (rena näsgångar eller tarmar på olika sätt) och andningsövningar och meditation. En speciell systematisk djupavspänning på alla nivåer -Yoga Nidra - ingår i varje yogapass samt asanas (ställningar), pranayamas (andningsövningar) och dhyana (meditation).

5. Yin yoga

Yin yogan är en lugn typ av yoga och fokuserar på bindvävnad, leder och ligament. Fokusområden i Yin yoga är höften, låren, bäckenbenet och nedre delen av ryggen. Alla övningar utförs på golvet med avslappnade muskler och ställningarna hålls i 3-5 minuter. Medveten andning används för att känna vad som händer i kroppen och sinnet vid utförandet av Yin yogan.

6. Yinyasa Flow Yoga

Yogaflow (eller Vinyasa Flow som den också kallas) har sitt ursprung i Ashtanga yoga. Skillnaden mellan de två typerna är att positionerna alltid varierar i yogaflow, alltså fysiska övningar som ger kroppen styrka och kroppskontroll. Flow Yoga ska få dig att känna dig viktlös, stark och i ett flöde.

7. Viryayoga

Viryayoga är en yogaform som tar hänsyn till hur våra kroppar är uppbyggda rent biomekaniskt alltså mekaniska problem i organiska system, det vill säga våra kroppar. Varje kroppsposition (asana) bygger vidare på den föregående för att du skall kunna jobba så välgörande, stärkande och skadefritt som möjligt.

8. Bikram yoga

Bikram yoga är för dig som vill värma upp och stretcha ut muskler. Den har sitt ursprung i Hathayogan och består av 26 stycken asanas (kroppsrörelser). Det speciella med Bikram yogan är att den utförs under 90 minuter i ett uppvärmt rum med en temperatur på 38-40 grader.

9. Barnyoga

Det har tillkommit många typer av nya yogaformer som exempelvis dansyoga, familjeyoga eller barnyoga. I barnyogan flätas lek- och yogaövningar samman och fokus ligger på att må bra genom rörelse, andning och avslappning. Barnyoga stimulerar barnens kropps-kännedom, koordination, självkänsla och deras kognitiva förmåga. Det är en annorlunda fritidsaktivitet då den innehåller inga tävlingsmoment.

10. Hormonyoga

Hormonyoga är en blandning av hathayoga, kundaliniyoga och buddistiska meditationer. Hormonyogan hjälper dig bli kvitt eller lindra pms, du kan få ett bättre sexliv och slippa besvär som kommer i och med klimakteriet. Denna typ av yoga hjälper oss nämligen med att balansera östrogennivån. Fokus ligger på äggstockar, sköldkörtel, hypofys och binjurar Utövande av hormonyoga kan bota migrän och motverka torra slemhinnor.

11. Gravidyoga

Gravidyoga är yoga för gravida som är i vecka 20 eller senare. Denna typ av yoga hjälper gravida att förbereda sig inför förlossningen genom att bli medveten om sin andning. Att kunna kontrollera sin andning är ett värdefullt verktyg i situationer såsom förlossningssmärta, oro, stress och annat som uppkommer vid en förlossning. Med hjälp av gravidyogan kan även problem med ryggvärk, bäckenbesvär, sömnsvårigheter och oro motverkas.

12. Gong yoga

Gong yoga börjar som en vanlig yoga med asanas (yogaövningar) för att luckra upp lås vi kan ha i kroppen. Efter uppvärmning görs en gongavslappning, vilket innebär att alla deltagare Iigger ner, slappnar av och låter gongens vibrationer skölja över och genom alla deltagare. Genom Gong yoga kan vi lära oss att släppa stress och tankar, för att istället vara i nuet.

13. Skrattyoga

Skrattyoga är en spännande typ av yoga som ska hjälpa till att minska stress, öka kreativitet och effektiviteten. Skrattyogan innehåller enkla skrattövningar i grupp med djupandning från yogan. Gruppen varierar i storlek från ett fåtal till tusentals skrattande individer. Det kan kännas konstigt i början men har skapat positiva känslor hos personer som deltagit.

14. Medicinsk yoga

Medicinsk yoga används idag som ett verktyg inom rehabiliteringen i sjukvården. Den kan också användas i förebyggande syfte för att nå en fysisk och psykisk balans. Medicinsk yoga vänder sig till alla som utövar yoga och den har sina rötter i Kundaliniyogan. Under ett pass fokuserar deltagarna på andning, rörelse, vila och meditation. Medicinsk yoga kan ge dig minskade stresshormoner, bättre sömn, mindre värk och smärta, bättre immunförsvar, stärkt självkänsla, ett lugnare och tryggare sinne, ökad rörlighet samt en fantastisk möjlighet till återhämtning och läkning.

15. Mindfulness yoga

Mindfulness yoga handlar om att mer befinna sig i nuet än att vara upptagen i tankar om vad som har hänt eller kommer att ske. Under ett pass med Mindfulness yoga ligger fokus på närvaro, andning och kroppsmedvetenhet. Deltagarna får göra uppmjukande och stärkande yogarörelser, andningsövningar och meditera. Mindfulness yoga ger dig verktyg mot stress och splittring.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.