Pressrum

Följ kurser.se

Förhindra D-vitaminbrist - så besegrar du mörkrets onda krafter

Blogginlägg   •   Nov 10, 2016 09:00 CET

Under den mörka årstiden är det många av oss som känner oss energilösa, konstant snuviga och allmänt trötta. Under sommar och vår är dessa symptom betydligt ovanligare. Detta beror på att solen i kombination med en varierad kost tillgodoser vårt behov av D-vitamin. När vi nordbor inte längre kan förlita oss på solen blir det allt viktigare att se över vårt förråd av D-vitamin. D-vitamin är nämligen otroligt viktigt för att kroppen ska kunna ta upp kalcium som i sin tur ser till att skelettet växer normalt och inte blir försvagat. Med andra ord är kroppens immunförsvar beroende av D-vitamin, tillsammans med andra vitaminer och mineraler för att kunna hålla oss friska och krya.

Hitta kurser inom kost och näringslära

Vad är D-vitamin och hur påverkar det våra kroppar?

D-vitamin bildas i vår hud när solen lyser på oss. För många av oss räcker det med att vistas 30 minuter per vecka i solen för att få i oss rätt dos. Människor som undviker solen drabbas naturligt värst. Tyvärr får vi inte i oss lika mycket D-vitamin genom vår kost som från solen. Det är därför många i Sverige lider av D-vitaminbrist.

D-vitamin är unikt i jämförelse med andra vitaminer. Det är nämligen ett steroidhormon precis som våra könshormoner; testosteron och östrogen. Därför påverkar det hälsan på en mängd olika sätt. D-vitaminbrist kan således påverka människokroppen negativt och ge upphov till både allvarliga och mindre allvarliga sjukdomar. Med det sagt kan de vara hög tid att uppsöka apoteket eller en hälsokostaffär. D-vitamin är billigt och säkert. Så se till att få upp kroppens nivåer till det normala och du kommer snabbt känna dig både piggare och kryare.

D-vitaminbrist symtom – något att ha i åtanke

Några av de vanligaste symptom ifall du lider av D-vitaminbrist är att du med största sannolikhet kommer känna dig trött, hängig, deppig och allmänt orkeslös. Det är viktigt att lyssna till din kropp eftersom brist på D-vitamin på lång sikt kan resultera i flertalet sjukdomar och åkommor. I regel tar det lång tid att utveckla en sjukdom från att D-vitaminbristen uppstått. Barn kan drabbas av rakit (engelska sjukan) vilket innebär att skelettet mjuknas upp och blir missformat. Vuxna kan i sin tur drabbas av osteomalaci vilket innebär en försvagning av skelettbenen och uppbyggnadsprocessen i skelettet. Andra tecken på D-vitaminbrist kan bland annat vara:

  • Smärtor i händer, armar och ryggslut
  • Dålig aptit
  • Dåligt humör
  • Sämre uthållighet
  • Svaga muskler
  • Högt blodtryck
  • Muskelsvaghet och ömma muskler


Mat som innehåller D-vitamin – fyll på kylen

Nedan följer lite rekommendationer över bra mat som innehåller D-vitamin.

Fisk över lag men speciellt fet sådan som till exempel lax och makrill

Mini, lätt – och mellanmjölk

Svamp: Kantareller och Karl Johan

Margarin

Kött: Nöt och fläsk

Ägg

Fågel till exempel kyckling

Osötad lättfil och lättyoghurt


Går det att överdosera intaget av D-vitamin?

Livsmedelsverket är eniga om att det inte går att få i sig farliga mängder av D-vitamin enbart via mat. De som äter flera olika sorters kosttillskott som innehåller D-vitamin kan däremot löpa risk att få i sig för mycket. Vid väldigt höga intag av D-vitamin kan bieffekterna resultera i njursvikt, illamående och ökad risk för frakturer. Enligt Europakommissionen bör vuxna inte få i sig mer än 100 mikrogram per dag. Därför bör du inte enbart förlita dig på kosstilskott, utan även försöka äta rätt samt vara ute i solen i den mån det går.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.