Pressrum

Följ kurser.se

Fixa årets bästa kräftskiva

Blogginlägg   •   Aug 26, 2016 15:15 CEST

Är du i fart med att planera årets kräftskiva? Då ska du läsa den här guiden och få inspiration.

Kräftor och viktiga tillbehör

Det viktigaste för att ordna en kräftskiva är givetvis att skaffa de bästa kräftorna. De allra godaste fångar du själv med hjälp av burar som läggs ut nattetid med hjälp av en båt och det kan vara en mysig aktivitet att göra inför kräftskivan. Nackdelen är att det är svårt att beräkna hur många kräftor du kommer att fånga. Ska du bjuda på egenfångade kräftor måste du också beräkna tid för att tillaga dem. För den som vill vara på den säkra sidan och kanske inte har så kräsna kräftgäster – så rekommenderas att köpa direkt i butik. Har du en extra slant att lägga så finns det ofta goda havskräftor i fiskdisken som inte är frysta.

Klassiska tillbehör att ha till kräftor brukar vara bröd som baguetter, aioli att doppa kräftorna i och pajer för att mätta magen lite mer. Det finns många typer av pajer som passar till skaldjur, men en som alltid går hem är västerbottenpaj. Att inte glömma bort är citroner som också passar fint att pressa över kräftorna.

Dekoration för rätt stämning

Till din kräftskiva behövs dekoration för att få in den rätta stämningen. På en kräftskiva är det mest färgerna rött och vitt som gäller. Till bords behövs tallrikar, glas och bestick – en duk till bordet, tallrikar för överblivet skal, mindre knivar för att få ut kräftkött (det finns speciella för skaldjur), snapsglas och mängder av servetter. En kräftskiva tenderar att bli väldigt kladdig.

Det kan också vara roligt att pynta lokalen ni är i. Där har vi den klassiska kräftlyktan och andra ljusslingor som ger ett mysigt intryck. Ett måste vid en kräftskiva är även kräfthattarna. Hattarna kommer ofta med motiv av kräftor, men det fungerar även med en enkel röd färg.

Skapa din egen bordsdekoration

Vill du göra något extra för din dukning som kan återanvändas år efter år? Lär dig blåsa egna snapsglas på en kurs i glasblåsning. Inget glas kommer bli det andra likt.

Nu tar vi den lilla rackaren

På en klassisk kräftskiva så ska snapsen fram och alla tillhörande sånger. Kanske har ni gäster som inte dricker snaps? Då fungerar det lika bra att hälla i lite cider. Allt för att alla ska känna gemenskap när ni tar ton och börjar sjunga. En snapssång som sjungs på nästan alla kräftskivor är:

Helan går, sjung hopp fadderallan lallan lej
Helan går, sjung hopp fadderallan lej
Och den som inte helan tar,
han heller inte halvan får
Helan går!
Sjung hopp fadderallan lej!

Lär dig ett instrument och spela med i snapssångerna

Låt en lek bryta av

Ett annat roligt inspel på kräftskivan är lekar. Sätt ihop en rolig femkamp för dina gäster, om ni har plats att utföra dem. Eller en tipspromenad som är en enkel grej att få alla gäster att utföra. Det kan vara en aktivitet där vinnaren presenteras i slutet av kvällen som en trevlig avslutning. Kom även ihåg att lämna över stafettpinnen till någon annan i gänget för nästa års kräftskiva innan ni dansar in i natten tillsammans.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.