Pressrum

Följ kurser.se

Allt du behöver veta om förarintyg

Blogginlägg   •   Jul 11, 2019 08:15 CEST

Tänk vad härligt att kunna dra ut på sjön med familjen eller vännerna och njuta av sol och frisk luft. Med ett förarintyg kan du vara säker på att du gör detta på helt rätt sätt. kurser.se har samlat all information du behöver för att du ska bli redo att skaffa dig ett kvitto på dina båtkunskaper!

Vad är ett förarintyg?

Ett förarintyg är ett slags körkort för båt, det brukar också kallas förarbevis eller just båtkörkort. Ett förarintyg fungerar som ett bevis på att du har de teoretiska kunskaperna för att på ett säkert sätt köra en båt i sjöar och i kustnära vatten.

Hur går du tillväga för att få ett förarbevis?

Ett förarintyg får du genom att gå en grundkurs där du lär dig vad som krävs av dig som båtförare. Det finns många olika upplägg för kurser som ger förarintyg för båt och sjö. Du kan gå kursen på distans, i klassrum utomlands eller genom en kurs ombord. Vissa kurser hålls på båt i bland annat Medelhavet, vilket är ett perfekt sätt att kombinera sol och bad med plugg. Det krävs oftast inga förkunskaper, utan endast en vilja att kunna hantera båtar.

Vad får du lära dig på en kurs?

När du går en grundkurs för att ta ditt båtkörkort får du lära dig allt du behöver för att kunna hantera en fritidsbåt. Du får lära dig om sjösäkerhet, sjömanskap, navigation och om hur du gör de bästa knoparna. Du får även lära dig de olika sjövägsregler som du måste förhålla dig till, och du lär dig känna igen de sjömärken och nödsignaler som används på havet.

Varför ska du skaffa ett förarintyg?

Om du har en fritidsbåt, eller har tankar på att skaffa en, finns det många anledningar till varför du bör ta ett förarbevis för båt. Det är bland annat ett krav som många båtklubbar har för att du ska få bli medlem och även om du vill hyra en båt i Europa och det ger dig grunderna du behöver för att känna dig säker på sjön. Ett förarintyg är också ett av kraven för att du ska ha möjlighet att skaffa dig ett kustskepparintyg, för att kunna köra större båtar.

Vad är skillnaden mellan förarintyg och kustskepparintyg?

Förarintyget ger grundläggande kunskaper för dig som vill köra fritidsbåt, exempelvis inom sjösäkerhet och navigation. Kustskepparintyg är något du tar senare, som en vidareutbildning efter du redan har fått ditt förarintyg. Ett kustskepparintyg ger mer djupgående kunskap inom till exempel mörkerkörning. Med ett kustskepparintyg får du även behörighet att köra båtar större än tolv gånger fyra meter.

Prov för förarintyg

Efter en förarintygskurs så ges du möjlighet att göra ett teoretiskt prov för att få ditt intyg. Där ställs frågor kring navigation, sjömärken, sjövett och säkerhet. Provet består av 50 frågor och uppdelat i fem delar. För att klara examensprovet krävs det att du har minst 60 % rätt på varje del.

Vad händer sen?

När du tagit förarintyget har du möjlighet att köra båtar upp mot tolv meter långa och fyra meter breda. Du har även ett kvitto på att du kan föra din fritidsbåt framåt på ett bra och säkert vis. Om du vill, är du nu också behörig att gå en kurs för att ta ett kustskepparintyg!

Känner du dig redo för att ta förarintyget? Här hittar du kurserna!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.